GDPR og din almindelige hjemmeside

Persondataloven er en lov vi alle ER underlagt, selvom den lov er ikke rigtig blevet håndhævet siden den bliv vedtaget i 1995, men….

Men nu er EU på banen med en skærpelse af Persondataloven, den kalder de for Persondataforordningen. Persondataforordningen er en skærpelse af persondataloven og så følger også nye regler.

Jeg vil forsøge at holde det enkelt, og jeg vil gerne starte med at ønske dig tillykke med din nye titel, du er nemlig Data-ansvarlig.

Data-ansvarlig – hvad er nu det?

Jo, hvis du har en hjemmeside, så kan du være ret sikker på at den arbejder med data.

Ja, det kan godt være at det bare er en hjemmeside, men der er nogen som har lavet software, der er nogen der leje servere ud, der er dem der bygger hjemmesider og så er det jo bare, at det er dit ansvar. Du skal ifølge den nye lovgivning sikre at der foregår

  • en lovlig databehandling,
  • at der er et juridisk grundlag for evt. indsamling
  • og så iøvrigt også kunne dokumentere god databehandlings-skik.

 

Databeskyttelsesreglerne eller GDPR er en omfattende lovgivning som har til formål at beskytte den enkelte brugers data på den samme måde i hele Europa.

Det er ikke en lovgivning man kan ignorere, idet overtrædelse kan resultere i bøder på henholdsvis op til 20.000.000 EUR eller 4% af virksomhedens samlede omsætning.

 

Databehandler aftale

Et simpelt hjemmeside-setup sagtens kræve at du har en databehandler-aftale med din hjemmeside-leverandør.

Har du en formular hvor besøgende på din hjemmeside kan skrive til dig? Har du statistik tilknyttet din hjemmeside? – så er der en rimelig chance for at du indsamler persondata.

Og indsamler din virksomhed persondata, så skal du sørge for at oplyse om;

  • hvad du bruger dem til,
  • hvem der har adgang til dem og
  • hvordan man kan få disse data slettet
  • eller hvordan man kan få udleveret

 

Cookies

En simpel ting som cookies er persondata, selvom det er noget kode der ikke lige ligner et almindelig navn, så kan den cookie sammen med andre data afsløre persondata. Brugerne på din hjemmeside skal aktivt acceptere cookies, dvs. de skal sætte et kryds i OK. Og du skal kunne dokumentere at der er givet en accept også hvilken version af cookie-beskrivelsen der er tale om.

Kontaktformularen på din hjemmeside

Når en bruger helt frivilligt sender dig spørgsmål eller uddybende information via kontaktformularen på din hjemmeside, så sendes disse data til dig/virksomheden og der er en naturlig forventning om at du passer på oplysningerne. Det er derfor vigtigt at du sørger for at der kan etableres en sikker forbindelse til din hjemmeside således at data-trafikken er sikker og ikke udstille for eks. hackere. Fra juli 2018 vil Google aktivt advare brugere om en hjemmeside uden en sikker forbindelse

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *